Microsoft Master Ramazan Ince: “Dankzij de Azure Academy heb ik een baan én een netwerk!”

Toen Ramazan Ince in 2018 naar Nederland vluchtte, wist hij nog niets af van ICT. Inmiddels werkt hij bij de Hogeschool Utrecht als cloud engineer. “Tijdens de trainingen van Azure leerde ik alles over de wereld van IT, bouwde ik een netwerk op en vond ik direct een baan”, vertelt hij. Meer weten over zijn bijzondere verhaal? Lees dan verder.

Van Nigeria naar Nederland

Voor zijn werk als wiskundedocent op een internationale school verhuisde Ramazan met zijn gezin naar Nigeria. Maar in 2018 was hij, door politieke omstandigheden in zijn thuisland Turkije, genoodzaakt te vluchten naar Nederland – samen met zijn vrouw en kinderen.

“We kwamen terecht in een AZC. Dat was een moeilijke tijd, je hebt niets omhanden terwijl je daar zit. Je kunt niet werken en zelfs het volgen van Nederlandse les was lastig, omdat ik nog geen statushouder was. Het is daardoor makkelijk om je motivatie te verliezen.”

Kennismaking met IT

“Ik wilde bezig blijven”, vertelt Ramazan. “Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn kinderen. Ik wilde hen graag het goede voorbeeld geven. Op het internet begon ik me in te lezen over de wereld van IT. Een vriend attendeerde me toen op de Azure Academy – als ik daar een cursus zou volgen, zou ik al snel uit de voeten kunnen in die branche.”

Dankbaar voor de Azure Academy

Zo gezegd, zo gedaan. Al was dat nog niet zo makkelijk als het klinkt. Ramazan vertelt: “Je kunt zo’n training alleen volgen als statushouder, niet als asielzoeker. Maar toen die eerste training van start ging, had ik mijn status nog niet – ik moest nog wachten op de uitslag. Tóch bood de Azure Academy mij de kans op een training. Niet alleen stimuleerden zij zo mijn zelfontwikkeling, maar ook vergrootten zij zo mijn kansen op een status. Daarvoor ben ik de Academy heel dankbaar.

Toen ik eenmaal mijn status ontving en met mijn gezin een gemeente toegewezen kreeg, had ik maar één doel voor ogen: zo snel mogelijk een baan vinden. Want ook al geeft de gemeente je tijd om te wennen, acclimatiseren en integreren door middel van een uitkering, wilden mijn vrouw en ik daarvan geen gebruikmaken – er zijn anderen die dat harder nodig hebben”, vertelt hij.

De basisbegrippen

“Op het moment dat ik begon aan mijn trainingen bij de Azure Academy, had ik geen tot weinig IT-kennis – ik kwam uit het onderwijs en gebruikte buiten Excel weinig software of applicaties. Daarom focust de eerste training in het begin vooral op die basiskennis en -begrippen. Wat ís ICT nu eigenlijk? Wat is de verhouding tussen Windows en Azure? Hoe werk je binnen deze omgevingen? Pas als je dat weet, kun je jezelf praktisch verder ontwikkelen.

Maar wanneer je nieuw bent in de ICT, is dat nog niet zo makkelijk. “Hoe leuk en interessant het ook is – het is best moeilijk te begrijpen wanneer je hier pas net mee begint. Het gaat niet om tastbare dingen, dat maakt het lastig. Maar door het toe te passen in de praktijk wordt het steeds duidelijker.”

Van wiskundedocent tot cloud engineer

“Dankzij de Azure Academy en de stages die ik liep, bouwde ik een groot netwerk op binnen de ICT-wereld. Het hebben van zo’n netwerk is belangrijk wanneer je op zoek bent naar een baan en al helemaal als vluchteling, want niet iedere werkgever geeft ons een kans.

Uiteindelijk hielp dit netwerk mij daarom een baan te bemachtigen op de Hogeschool Utrecht. Ook al maakte ik de overstap naar IT, ik kon het onderwijs niet geheel achter me laten. Als cloud engineer draag ik nu weer mijn steentje bij aan het onderwijs, maar dan op een andere manier.”

Meer weten?

Wil jij meer weten over de trainingen die Ramazan volgde aan onze Academy? Bekijk ze hier:

Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900)
Microsoft Azure Administrator (AZ-104)
Windows Client (MD-100)
Managing Modern Desktops (MD-101)  

Benieuwd welke trainingen we nog meer aanbieden? Bekijk dan ons trainingsaanbod!