Is onze data engineer-opleiding óók interessant wanneer je een achtergrond hebt in de informatica? Jazeker, vindt Yasser. Hij rondde in oktober 2023 zijn opleiding tot data engineer af en gaat in januari aan de slag bij een nieuw bedrijf. Hoe dit proces verliep? Hij vertelt het in dit interview.  

De Refugee Talent Hub

Yasser groeide op in Jemen en kwam een aantal jaar geleden naar Nederland. Hier kwam hij in contact met de Refugee Talent Hub. Via hen kwam hij uiteindelijk bij ons terecht. Hij vertelt: “Ik schreef me in voor de nieuwsbrief van de Refugee Talent Hub en kreeg daardoor veel updates. Ik deed een intakegesprek met ze en naar aanleiding van mijn antwoorden zochten zij een opleiding die past bij mijn interessegebieden. Dat werd de opleiding data engineer, aan de Azure Academy.”  

Toelating aan de Academy

Wel was het nog even spannend of hij de opleiding zou kunnen volgen. “Het is een populaire opleiding, waarvoor honderd mensen zich inschreven. Uiteindelijk zijn er maar een handjevol plekken – veertien om precies te zijn. Zo staat de Azure Academy garant voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs en persoonlijke begeleiding. Door mijn achtergrondkennis en motivatie schopte ik het tot die laatste veertien geïnteresseerden”, legt Yasser uit.  

Van informatica naar data engineer

Yasser studeerde in 2005 af met een bachelorsdiploma in informatica en deed zijn master in bestuurskunde in Zuid-Korea. “In de informatica was ik veel bezig met het coderen en beveiligen van applicaties. Een klein deel van de kennis die ik leerde tijdens de data engineering-opleiding wist ik al, maar het merendeel was helemaal nieuw voor me! Daardoor was de opleiding echt van toegevoegde waarde. Wanneer ik nu de twee vakgebieden combineer, kan ik mijn werkgever namelijk nóg beter van dienst zijn.”  

 Werken bij een nieuw bedrijf

Hij begon zijn opleiding in juli 2023 en voltooide deze in oktober. Wat er nu op zijn agenda staat? “Een baan! Wanneer je de opleiding volgt, helpt de Azure Academy je bij het vinden van een baan. Zij matchten mij aan een leuk bedrijf, waar ik vanaf januari 2024 aan de slag ga als data engineer.”  

Aanrader

Of Yasser de opleiding aan anderen aanraadt? “Nou en of. Het is een hele goede mogelijkheid om nieuwe connecties te maken. Je leert mensen kennen, breidt je netwerk én je IT-kennis uit. Daarnaast wordt er tijd besteed aan softskills en leer je meer over het werken in Nederland en wat er van je verwacht wordt tijdens een nieuwe baan.  

Het allerfijnste vind ik dat je de opleiding verlaat met meerdere, bruikbare Microsoft-certificaten op zak. Veel bedrijven stellen die certificaten als vereiste wanneer je er solliciteert. Een opleiding aan de Azure Academy opent daardoor veel deuren!”  

Volg ook een opleiding aan de Azure Academy

Ben jij benieuwd welke trainingen we nog meer aanbieden? Bekijk dan ons trainingsaanbod en meld je aan!